28.05.2012

Karkówka w winie

Składniki:
  • 20 dag karkówki lekko wyklepanej
  • 1/2 cebuli
  • 50-70 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 20 dag pieczarek
  • olej
  • sól 
  • zielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso natrzyj solą i pieprzem.
W międzyczasie podsmaż na oleju cebulę i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i natką. Duś 5 minut.
Na dobrze nagrzaną i posmarowaną tłuszczem patelnię połóż mięso. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z jednej strony. Po tym czasie wlej wino tak, żeby dokładnie pokryło mięso z obu stron. Od razu przełóż na talerz polej odrobiną sosu ze smażenia. Podawaj z pieczarkami, puree ziemniaczanym i surówką.

Było tu najbrzydsze na moim blogu zdjęcie :-( , nie mogłam na nie patrzeć więc już go nie ma.