04.04.2013

Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie

Składniki:
  • 1 płat żeberek wieprzowych ok. 30 dag
  • 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych papryczek chili
  • 1/2 filiżanki piwa
  • 1 filiżanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 goździki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Mięso dopraw solą i pieprzem. Utrzyj w moździerzu uprażone ziarna kolendry i kminu rzymskiego. Wsyp je do miski, dodaj brązowy cukier, suszone papryczki chili, kilka goździków, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, liście laurowe, tymianek. Wlej sos Worcestershire, piwo i białe słodkie wino. Wymieszaj. Dodaj miód.

Marynatę wetrzyj dokładnie w całe mięso i włóż owinięte folią aluminiową na 12 do 24 godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 150°C, wstaw żeberka do brytfanny i piecz przez godzinę. Po tym czasie odwróć mięso i ponownie wstaw do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podaj z sosem żurawinowo pomarańczowym.

Przepis z programu "W interesie mięsożercy" - bez składników, których nie udało mi się kupić.

Brak komentarzy: