01.05.2013

Schab pieczony w rozmarynie


Składniki:
  • 30 dag schabu
  • gałązki rozmarynu
  • oliwa do obsmażenia
  • 1 główka czosnku
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Dokładnie oczyszczony schab natrzyj solą i pieprzem. Obłóż całymi gałązkami rozmarynu i zostaw na noc w lodówce. Czosnek przetnij na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmaż mięso z każdej strony i zrumień czosnek.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Mięso włóż do naczynia żaroodpornego razem z oliwą ze smażenia i czosnkiem. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj sokiem rozmieszanym z winem.
Porcja dla 2 osób.

Przepis z programu "Para w kuchni".

Brak komentarzy: