- 300 g ryżu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 100 g selera naciowego
- 200 g dużych krewetek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- około 500 ml bulionu
- natka pietruszki
- oliwa
- sól
- pieprz
- 70 g parmezanu
- 50 g masła
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażaj, aż się zeszklą. Dodaj seler naciowy. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Smaż około minuty. Wtedy wlej wino. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż wino się wchłonie. Wtedy zacznij stopniowo - aż ryż cały go wchłonie - wlewać bulion. Wsyp soli do smaku. Po 10 minutach wrzuć pomidory. Co chwilę delikatnie mieszaj danie.
Kiedy ryż będzie już prawie gotowy wrzuć krewetki - dosłownie na 2-3 minuty. Wymieszaj. Dopraw sola, pieprzem i natka pietruszki. Tuż przed podaniem wrzuć masło i parmezan. Rozmieszaj.
Ryż nie może się rozgotować i nie może to być jednolita masa. Ziarenka muszą pozostać w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz