- 375 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 175 g czarnych oliwek bez pestek
- 35 g parmezanu
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 g stopionego masła
Rozpuść masło w rondelku i przestudź. Oliwki posiekaj. Zetrzyj parmezan.
Używałam papierowych foremek ( 3 na raz co zapobiega zmianie kształtu ), więc nie musiałam ich natłuszczać masłem.
Jajka rozbełtaj w mleku.
Do większej miski przesiej mąkę, wsyp przyprawy, oliwki, rozmaryn i proszek do pieczenia oraz parmezan.
Wlej masę jajeczną i masło. Wszystko wymieszaj szybko i dokładnie, ale nie za długo. Ciasto powinno być grudkowate.
Masą napełnij foremki do 3/4 wysokości. Piecz 17 minut. Wyjmij z piekarnika, ale jeszcze przez 5 minut zostaw w foremkach. Wyjęte muffinki ostudź na kratce.
Przepis na 12 mufinek z książki "Le Cordon Bleu - Mufinki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz