Przepis znalazłam na blogu madameedith.blogspot.com i ponoć jest to przepis z Azorów.
Składniki na 6 bułeczek:
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 260 g mąki
- 60 g cukru
- 2.5 g suszonych drożdży
- szczypta soli
- mąka kukurydziana
Podgrzej mleko z masłem, a po przestudzeniu wymieszaj z rozbełtanym jajkiem.
W tym czasie wymieszaj mąkę z cukrem, drożdżami i solą.
Połącz suche i mokre składniki i zagnieć ciasto. Jest ono lekko kleiste i mocno wilgotne. Coś jak ciasto na pączki.
Po wyrobieniu ciasto przełóż w ciepłe miejsce a naczynie przykryj wilgotną ściereczką.
Po półtoragodzinnym wyrastaniu wreszcie można uformować placuszki, które ponownie odkładamy do wyrośnięcia - tym razem na pół godzinki ... idealne na krótki spacer z psem :-)
Na rozgrzaną patelnię wsyp mąkę kukurydzianą i połóż bułeczki lekko spłaszczając łopatką. Smaż 5-10 minut.
Z dżemem wiśniowym są po prostu fantastyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz