ciasto
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki
- 1 żółtko
- 20 g cukru waniliowego
- czubata łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
kruszonka
- 50 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta szybko zagnieć. Włóż do lodówki przykryte talerzykiem lub folią żeby nie wyschło na 30-60 minut.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na minimum kwadrans.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmarowaną masłem blachę wyłóż ciastem i ponakłuwaj starannie widelcem. Wstaw do pieca na 15 minut.
Rozpuść masło w małym rondelku. Wsyp mąkę, cynamon i cukier i dokładnie wymieszaj.
Odsącz rabarbar ( sok wypij - jest pyszny ) i wyłóż na podpieczony spód. Na nim rozrzuć małe grudki kruszonki. Ponownie wstaw do piekarnika - ok 25-30 minut.
Ważne, żeby rabarbar był soczysty. Raz kupiłam troszkę mniej jędrny i tarta była sucha i gorzkawa.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz