- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 300 g liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 75 g ricotty
- 1 solidna łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g krewetek
- 100 g świeżego łososia
- szczypta chili
- oliwa
- sól
- pieprz
- odrobina rozpuszczonego masła do posmarowania powierzchni ciasta
Szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i dodaj ricottę. Krewetki wymieszaj z oskórowanym i posiekanym łososiem wymieszaj z odrobiną oliwy solą i chili.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Na blasze połóż papier do pieczenia i 1 arkusz ciasta. Na nim rozłóż dość grubą warstwę szpinaku, a na nim mieszankę ryby i krewetek. Brzegi ciasta nasmaruj masłem. Przykryj drugim arkuszem ciasta. Porządnie sklej brzegi.
Piecz 15 minut. Nasmaruj roztopionym masłem i piecz kolejne 15 minut.
Doskonale smakuje z wielkanocnym sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz