Składniki:
- 1 tabliczka ciemnej czekolady 75%
- 50 ml wody
- 1 jajko, rozdzielone na białko i żółtko
- 25 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kieliszek brandy
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
Do rondla wlej 3 centymetry wody i podgrzej. Woda nie może się zagotować, ale powinna być gorąca.
Żurawinę zalej brandy i odstaw.
Na garnku ustaw miskę i wlej 50 ml wody, która ułatwi rozpuszczenie czekolady. Wrzuć rozdrobnioną czekoladę i poczekaj, aż się roztopi. Wsyp chili i przyprawę do piernika. Wymieszaj całość i kiedy będzie całkiem płynna i gładka zdejmij ją z ognia i odstaw, aby lekko przestygła.
Ubij miękką pianę z białek, i wsyp do niej cukier. Zamieszaj.
Mieszając żółtko połącz z przestudzoną czekoladą. Powoli dodaj pianę z białka.
Gotowy mus nałóż do małych miseczek lub kokilek, zakryj folią i wstaw do lodówki by zastygł.
W rondelku rozpuść masło i wlej brandy z żurawiną. Delikatnie podgrzewając odparuj płyn, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
Podawaj z bitą śmietaną oraz polewą żurawinową.
Porcja dla 2-3 osób.
Przepis z programu "Szkoła gotowania Delii Smith" w wersji na ostro.