18.05.2016

Mus czekoladowy

Deser dla amatorów gorzkiej czekolady i wielu kalorii. Dla tych, dla których zdanie "przesłodziłem się" nie istnieje :-)

Składniki:
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady 75%
  • 50 ml wody
  • 1 jajko, rozdzielone na białko i żółtko
  • 25 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika  
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
sos:
  • kieliszek brandy 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki masła

Do rondla wlej 3 centymetry wody i podgrzej. Woda nie może się zagotować, ale powinna być gorąca.
Żurawinę zalej brandy i odstaw.
Na garnku ustaw miskę i wlej 50 ml wody, która ułatwi rozpuszczenie czekolady. Wrzuć rozdrobnioną czekoladę i poczekaj, aż się roztopi. Wsyp chili i przyprawę do piernika. Wymieszaj całość i kiedy będzie całkiem płynna i gładka zdejmij ją z ognia i odstaw, aby lekko przestygła.
Ubij miękką pianę z białek, i wsyp do niej cukier. Zamieszaj.
Mieszając żółtko połącz z przestudzoną czekoladą. Powoli dodaj pianę z białka.
Gotowy mus nałóż do małych miseczek lub kokilek, zakryj folią i wstaw do lodówki by zastygł.
W rondelku rozpuść masło i wlej brandy z żurawiną. Delikatnie podgrzewając odparuj płyn, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
Podawaj z bitą śmietaną oraz polewą żurawinową.

Porcja dla 2-3 osób.

Przepis z programu "Szkoła gotowania Delii Smith" w wersji na ostro.