18.05.2016

Chłodnik wiosenny

Pogoda raczej nie sprzyja zupom na zimno, ale świeża botwinka już wkrótce nie będzie taka dobra.

Składniki:
  • 1/2 pęczka botwinki z buraczkami
  • 3 zielone ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki 
  • 500 ml maślanki 
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 0,3 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone buraczki. Gotuj kilka minut, dodaj botwinkę. Wyłącz palnik. Wrzuć posiekaną rzodkiewkę i ogórek. Wlej sok cytrynowy i maślankę. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj letnią ( taką lubię najbardziej ) lub po schłodzeniu w lodówce. Ekstremalna wersja to dodanie lodu na talerz. Udekoruj koperkiem.
Jako dodatek można użyć jajek na twardo.

Porcja dla 3-4 osób.