SAŁATKA
Składniki:
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 1 pęczek młodej cebulki
- 1/2 ogórka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
sos:
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka siekanej mięty
Umyte liście sałaty rozdrobnij. Dodaj obrany i pokrojony w półplasterki ogórek oraz posiekaną drobno cebulkę i zioła. W kubeczku wymieszaj dokładnie - rozgnieciony czosnek, roztarte w moździerzu lub drobno posiekane chili, sok z limonki, sos rybny oraz cukier. Zalej warzywa i rozmieszaj. Na koniec sałatkę posyp uprażonym na złoto kokosem.
RYŻ
Składniki:
- 100 g ryżu
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
KURCZAK
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 świeżego chili bez pestek
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki świeżej siekanej kolendry
- skórka z 1/2 limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej do smażenia
Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka zblenduj. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na bardzo małej ilości oleju. Zalej sosem i zagotuj.
Mój mąż nie cierpi kolendry więc zastępuję ją natką pietruszki.
W wersji wegańskiej kurczak zamienia się w bakłażan - pokrojony w kostkę i osolony zostawiam na pół godziny, płuczę i używam zamiast kurczaka.