8.05.2016

Kurczak/bakłażan po tajsku z ryżem i sałatą rzymską

SAŁATKA

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek młodej cebulki
  • 1/2 ogórka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

sos:

  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka siekanej mięty

Umyte liście sałaty rozdrobnij. Dodaj obrany i pokrojony w półplasterki ogórek oraz posiekaną drobno cebulkę i zioła. W kubeczku wymieszaj dokładnie - rozgnieciony czosnek, roztarte w moździerzu lub drobno posiekane chili, sok z limonki, sos rybny oraz cukier. Zalej warzywa i rozmieszaj. Na koniec sałatkę posyp uprażonym na złoto kokosem.






RYŻ
Składniki:

  • 100 g ryżu
  • sok i skórka z połowy cytryny 
  • 1/2 łyżeczki soli
Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą, dodaj sól i gotuj na małym ogniu 12 minut. Następnie zostaw w garnku, w którym się gotował, żeby jeszcze zmiękł na kolejne 10 minut. Jeśli twoje garnki słabo trzymają ciepło musisz obłożyć garnek ścierkami i gazetami, żeby temperatura nie spadła. Po 10 minutach dodaj sok i skórkę z  cytryny.




KURCZAK

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 świeżego chili bez pestek
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki świeżej siekanej kolendry 
  • skórka z 1/2 limonki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka zblenduj. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na bardzo małej ilości oleju. Zalej sosem i zagotuj.





Mój mąż nie cierpi kolendry więc zastępuję ją natką pietruszki.
W wersji wegańskiej kurczak zamienia się w bakłażan - pokrojony w kostkę i osolony zostawiam na pół godziny, płuczę i używam zamiast kurczaka.