Ta sałatka to orzeźwiająca wariacja na temat fasoli :-)
Składniki:
- mała puszka fasoli gotowanej na parze
- 1 marchew
- 2 pomarańcze
- oliwa
- natka pietruszki - 3 łyżki
- sól
- odrobina słodkiej papryki
- pieprz
Marchew obierz i skrobaczką zetrzyj na paseczki. Wrzuć do miski razem z fasolą. Drobno posiekaj natkę pietruszki i połącz z warzywami.
Obie pomarańcze umyj. Z 1/4 jednej z nich zetrzyj skórkę i dodaj do miski. Resztę wyfiletuj i połowę cząstek użyj do sałatki ( drugą połowę można zjeść :-) ). Z połówki drugiej pomarańczy wyciśnij sok - wymieszaj z przyprawami i oliwą. Sosem zalej sałatkę. Wymieszaj i włóż do lodówki.
Po pół godzinie można jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz