25.06.2016

Sałatka z białej fasoli

Jest upalnie więc wszystko co dzisiaj jem wyjmuję z lodówki.
Ta sałatka to orzeźwiająca wariacja na temat fasoli :-)

Składniki:
  • mała puszka fasoli gotowanej na parze
  • 1 marchew
  • 2 pomarańcze
  • oliwa
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • sól
  • odrobina słodkiej papryki
  • pieprz


Marchew obierz i skrobaczką zetrzyj na paseczki. Wrzuć do miski razem z fasolą. Drobno posiekaj natkę pietruszki i połącz z warzywami.
Obie pomarańcze umyj. Z 1/4 jednej z nich zetrzyj skórkę i dodaj do miski. Resztę wyfiletuj i połowę cząstek użyj do sałatki ( drugą połowę można zjeść :-) ). Z połówki drugiej pomarańczy wyciśnij sok - wymieszaj z przyprawami i oliwą. Sosem zalej sałatkę. Wymieszaj i włóż do lodówki.
Po pół godzinie można jeść.

Brak komentarzy: