Składniki:
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 ml mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko - rozbełtane, ale o tym później
- 7 g suchych drożdży ( całe opakowanie )
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łebka dużej kapusty białej
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- trochę wody do podlania - ok 1/3 szklanki
- 1 jajko
Posiekaną cebulę podsmaż na maśle i połącz z kapustą. Duś z niewielką ilością wody na małym ogniu około 30 minut. Woda musi odparować.
Drożdże rozpuść w mleku z cukrem i odstaw do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj: 3/4 rozbełtanego jajka, mąkę, masło, drożdżowy zaczyn oraz sól.
Zagnieć ciasto - niezbyt twarde, nie klejące się - jak na pizzę. Włóż je do miski, zakryj i pozostaw do wyrośnięcia. Kapustę połącz z jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Moja prostokątna forma jest za mała więc użyłam tortownicy wyłożonej papierem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na blacie rozwałkuj coś na kształt koła i na wałku przełóż do formy. Ułóż dokładnie, tak żeby całe dno i boki były wyłożone i pozostał zapas do zakrycia wierzchu.
Kapuścianą masę wyłóż do formy, wyrównaj, lekko ugnieć i zakryj ciastem delikatnie ugniatając, żeby się skleiło. Posmaruj wierzch resztą jajka. Piecz 30 minut z termoobiegiem.
Krój po ostudzeniu. Palce lizać.
Aż dziw bierze, że to danie nie jest popularne w Polsce.
Już wkrótce mam plan jego tunningu i wypełnię formę pieczarkami :-)
SMACZNEGO!!!
Przepis znaleziony na kotlet.tv
Aż dziw bierze, że to danie nie jest popularne w Polsce.
Już wkrótce mam plan jego tunningu i wypełnię formę pieczarkami :-)
SMACZNEGO!!!
Przepis znaleziony na kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz