25.10.2017

Pieczone warzywa z dipem z rukwi wodnej

Szybka i zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu zamiast sałatki.

Składniki:
dip:
  • 1 dojrzałe awokado - obrane i wypestkowane
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g rukwi
  • 2 łodyżki zielonej cebulki
  • sól
  • szczypta chili lub dwie
  • sok z cytryny - wg upodobań ( od trochę :-P do soku z połówki ), ja użyłam trochę
-----------------------------
  • 2 buraki
  • 1 słodki ziemniak
  • 2 pietruszki lub 1 pasternak
  • sól 
  • oliwa
  • uprażone pestki dyni
Obierz warzywa i pokrój w cienkie plasterki.
Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej oliwą blasze: w 1 warstwie jeśli chcesz uzyskać chipsy, każde warzywo osobno jeśli nie chcesz buraczkowego koloru wszędzie, albo po prostu wrzuć na papier jeśli jesteś bardzo głodny - patrz zdjęcie. Wierzch ponownie skrop oliwą. Oprósz solą. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem po 10 minut na każdej ze stron.

Wszystkie składniki dipu umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku.

Po wyjęciu z pieca ułóż warzywa na talerzu, posyp pestkami. Dorzuć dip i smacznego.

Jeśli masz problem z rukwią zastąp wielką 2-3 pudełkami rzeżuchy, lub jeśli sam/a hodujesz około 2 tackami z kiełkownicy. Ma podobny, ale nie ten sam smak.
Podobnie historia ma się z pasternakiem. Przypomina pietruszkę na wygląd i konsystencję, smak jest kompletnie inny. No ale nie wszędzie można go kupić, a szkoda.


Brak komentarzy: