Szybka i zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu zamiast sałatki.
Składniki:
dip:- 1 dojrzałe awokado - obrane i wypestkowane
- 1 łyżka oliwy
- 40 g rukwi
- 2 łodyżki zielonej cebulki
- sól
- szczypta chili lub dwie
- sok z cytryny - wg upodobań ( od trochę :-P do soku z połówki ), ja użyłam trochę
- 2 buraki
- 1 słodki ziemniak
- 2 pietruszki lub 1 pasternak
- sól
- oliwa
- uprażone pestki dyni
Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej oliwą blasze: w 1 warstwie jeśli chcesz uzyskać chipsy, każde warzywo osobno jeśli nie chcesz buraczkowego koloru wszędzie, albo po prostu wrzuć na papier jeśli jesteś bardzo głodny - patrz zdjęcie. Wierzch ponownie skrop oliwą. Oprósz solą. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem po 10 minut na każdej ze stron.
Wszystkie składniki dipu umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku.
Po wyjęciu z pieca ułóż warzywa na talerzu, posyp pestkami. Dorzuć dip i smacznego.
Jeśli masz problem z rukwią zastąp wielką 2-3 pudełkami rzeżuchy, lub jeśli sam/a hodujesz około 2 tackami z kiełkownicy. Ma podobny, ale nie ten sam smak.
Podobnie historia ma się z pasternakiem. Przypomina pietruszkę na wygląd i konsystencję, smak jest kompletnie inny. No ale nie wszędzie można go kupić, a szkoda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz