20.10.2017

Naleśniki z bananami i pomarańczami

Śniadanie, obiad, deser, kolacja - jak kto woli.

Składniki:
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 ml napoju/mleka migdałowego
  • olej
  • 3 banany
  • 2 pomarańcze podzielone w cząstki
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • jogurt naturalny 
Mąkę zmiksuj z jajkami, proszkiem, solą i mlekiem.
Odstaw na pół godziny, aż znikną bąbelki powietrza. Piecz naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Na małej ilości oleju podsmaż pokrojone w plasterki banany i cząstki pomarańczy, wlej sok i syrop, oprósz cynamonem. Odparuj trochę soku.
Przełóż naleśniki owocami, możesz zawinąć, złożyć w kopertę - pełna dowolność i tak znikną w kilka sekund. Podawaj z jogurtem.

Brak komentarzy: