- 300 g marchwi
- 150 g tłustego twarogu
- 150 g mąki + 50 g do podsypania
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 60 g tartego parmezanu
- sól
- kilka gałązek tymianku
W rondelku podgrzej oliwę z masłem, wrzuć marchew i podsmaż. Dolej odrobinę wody, posól i duś pod przykryciem, aż będzie miękka. Odrobinę przestudź i jeszcze ciepłą zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 15 minut do lodówki.
Masę wymieszaj z twarogiem, parmezanem i mąką. Wyrabiaj kilka minut, w razie konieczności podsypując mąką.
Formuj 2-3 cm kulki z dziurką jak w kluskach śląskich.
Wrzucaj do wrzącej, lekko gotującej się wody. Wyjmuj kiedy wypłyną.
W garnuszku rozpuść masło, wrzuć tymianek i podsmaż.
Kluski podawaj gorące z masłem i chrupiącym tymiankiem, oprószone parmezanem.
znalezione:"Twój Styl"
autor: Flavia Borawska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz