- 250 g drobno startego selera
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 pomarańcze - sok i skórka
- 100 ml oliwy
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki tortowej
- 100 g mąki poznańskiej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 150 g serka miękkiego np philadelphia
- 50 g cukru pudru
- dekoracja - zest z pomarańczy
Przygotuj muffinkową blachę i foremki. Jeśli nie masz blachy użyj potrójnych papilotek inaczej ciastka zmienią kształt na coś bliżej nieokreślonego.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Do dużej miski włóż seler, orzechy, sok z pomarańczy, startą skórkę ( ścieraj delikatnie, żeby nie zetrzeć gorzkiej białej części spod skórki ) i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz jajka. Ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Rozmieszaj dokładnie. Przełóż ciasto do foremek - do 3/4 wysokości.
Piecz 18-20 minut jeśli masz duże muffiny.
Dekoracja to zmiksowany serek z cukrem nałożony tutką do dekoracji tortów. Na wierzchu połóż zest pomarańczowy. Ja użyłam skrobaczki do ziemniaków, po czym skórkę pokroiłam nożem.
Ten przepis jest na 15 dużych muffinów - sprawdzone, lub ( podobno ) 24 małe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz