Składniki:
- 1 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku
- 1 chili bez pestek
- 1 laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 4 łyżki śmietanki kokosowej
- 1 1/2 szklanki wywaru z warzyw
- 3 listki kaffiru ( są w przepisie, ale nie dodałam, bo kiedy przygotowywałam danie jeszcze nie dotarły )
- sól
- pieprz
- ryż jaśminowy jako dodatek
Orzechy zalej zimną wodą i zostaw przykryte na 12 godzin. Odcedź.
W moździerzu rozetrzyj kolendrę, kumin i kardamon i chili
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj czosnek, następnie rozgniecione przyprawy i laskę cynamonu. Podsmażaj kilka minut.
Wlej śmietankę oraz gorący wywar. Wrzuć orzechy. Przez kolejne 20 minut duś na wolnym ogniu.
Dawno nie jadłam czegoś tak fantastycznego...
Przepis z książki "Kuchnia tajska".