17.05.2016

Orzechowe curry

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 chili bez pestek
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej 
  • 1 1/2 szklanki wywaru z warzyw
  • 3 listki kaffiru ( są w przepisie, ale nie dodałam, bo kiedy przygotowywałam danie jeszcze nie dotarły )
  • sól
  • pieprz
  • ryż jaśminowy jako dodatek
Orzechy zalej zimną wodą i zostaw przykryte na 12 godzin. Odcedź.
W moździerzu rozetrzyj kolendrę, kumin i kardamon i chili
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj czosnek, następnie  rozgniecione przyprawy i laskę cynamonu. Podsmażaj kilka minut.
Wlej śmietankę oraz gorący wywar. Wrzuć orzechy. Przez kolejne 20 minut duś na wolnym ogniu.

Dawno nie jadłam czegoś tak fantastycznego...

 

Przepis z książki "Kuchnia tajska".