13.05.2016

Pappardelle ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni. Czas na przepisy z tym cudownym warzywem.

Składniki:
  • 200 g makaronu pappardelle
  • pęczek szparagów
  • sok z 1/4 cytryny
  • 50 g parmezanu
  • oliwa
  • sól
  • biały pieprz
Obierz ze skórki szparagi - od połowy w stronę zdrewniałego końca. Odkrój główki i odłóż do miseczki. Resztę za pomocą skrobaczki zestrugaj w paseczki.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni podsmaż oliwę i wrzuć szparagowe nitki. Podsmażaj kilka minut, wlej odrobinę wody z gotowania makaronu i wrzuć główki szparagów. Odcedź makaron. Po 2-3 minutach dodaj szparagi do makaronu. Wstaw na maleńki ogień, wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Wierzch oprósz tartym parmezanem.

Porcja dla 2 osób.