kluski
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajko L
- 30 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 7 łyżek mąki gryczanej
- 30 dag truskawek
- 1/6 łyżeczki agaru
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
W misce wymieszaj serek, jajko, orzechy sól i miód. Wsyp mąkę, ale nie od razu całą, żeby mieć pewność, że masa nie stanie się zbyt twarda. Do mojego serka akurat wyszło 7 łyżek, ale serki różnią się między sobą gęstością. Najlepiej do wrzątku wrzucić 1 kluskę i po 5 minutowym gotowaniu skosztować czy o to nam chodziło - czy nie będzie zbyt miękka lub zbyt twarda. Kluski na wodę kładziemy łyżeczką.
Umyte i obrane truskawki zmiksuj z cukrem. Ubij śmietankę. W łyżce zimnej wody rozmieszaj agar i podgrzej ( tutaj sprawdza się 15 sekund w mikrofali ). Do agaru dodaj szybko 3 łyżki puree truskawkowego i energicznie wymieszaj. Połącz z resztą truskawek. Powoli po łyżce dodawaj śmietanę do truskawek cały czas delikatnie mieszając.
Smaczna alternatywa na kolację, której składniki można nabyć tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz