21.02.2017

Gulasz z naleśnikami

Czasem zostają mi naleśniki i mam problem do czego je zużyć. Po wczorajszym obiedzie - naleśniki pieczarkowe postanowiłam zrobić ten gulasz.
To danie rozwiązuje problem, a jednocześnie jest bardzo pożywne.

Składniki:
  • 4 naleśniki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka małego selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 g mycoproteiny firmy Quorn "bezmięsne kawałki kurczaka"     ( więcej na ten temat w kolejnym poście )
  • 100 ml passaty
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kopiasta łyżka mąki
  • łyżeczka miodu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • olej
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i paprykę. Dodaj sos sojowy, kardamon, imbir oraz mieloną paprykę. Podsmażaj kilka minut, wlej około 100 ml wody. Przykryj i duś do miękkości. Wlej passatę dokładnie rozmieszaną z mąką. Cały czas mieszając połącz z "kurczakiem", pokrojonymi w paski naleśnikami i miodem. Zagotuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
W mięsnej wersji można użyć prawdziwego 😆 kurczaka. 


Brak komentarzy: