Czasem zostają mi naleśniki i mam problem do czego je zużyć. Po wczorajszym obiedzie - naleśniki pieczarkowe postanowiłam zrobić ten gulasz.
To danie rozwiązuje problem, a jednocześnie jest bardzo pożywne.
Składniki:
- 4 naleśniki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ćwiartka małego selera
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 100 g mycoproteiny firmy Quorn "bezmięsne kawałki kurczaka" ( więcej na ten temat w kolejnym poście )
- 100 ml passaty
- 1 łyżka sosu sojowego
- kopiasta łyżka mąki
- łyżeczka miodu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- olej
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i paprykę. Dodaj sos sojowy, kardamon, imbir oraz mieloną paprykę. Podsmażaj kilka minut, wlej około 100 ml wody. Przykryj i duś do miękkości. Wlej passatę dokładnie rozmieszaną z mąką. Cały czas mieszając połącz z "kurczakiem", pokrojonymi w paski naleśnikami i miodem. Zagotuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
W mięsnej wersji można użyć prawdziwego 😆 kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz