Stanowczo jest to ilość dla 2 osób.
Składniki:
- 100 g ryżu arborio
- 3 małe ugotowane buraki ugotowane ze skórką
- 50 g sera gorgonzola
- 1 cebula
- 20 g suszonych podgrzybków namoczonych w wodzie
- gałązka estragonu
- 1 szklanka bulionu
- 70 ml białego wytrawnego wina
- duża łyżka masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wsyp ryż i wymieszaj. Praż przez moment i wlej wino. Następnie dodaj drobno posiekane grzyby razem z płynem, w którym się moczyły i część bulionu. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu około 10 minut mieszając i stopniowo wlewając resztę bulionu.
W międzyczasie obierz buraki ze skórki i pokrój jak najdrobniej. Dodaj je do ryżu, wymieszaj i upewnij się, że ilość bulionu w potrawie jest wystarczająca. Po kolejnych 5 minutach ryż powinien być już wystarczająco miękki. Dodaj ser, masło i posiekany estragon. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz