- 200 g kaszy jęczmiennej
- 200 g podgrzybków
- 100 g prawdziwków
- ok. 0,5 l bulionu
- 100 ml białego wina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 50 g twardego żółtego sera
- natka pietruszka
- sól
- pieprz
- 1 ogórek
- kilka rzodkiewek
- 100 g selera naciowego
- cebulka dymka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
Cebulę i czosnek drobno posiekaj podziel na dwie części.
Jedną część przysmaż na maśle z kaszą, a drugą z posiekanymi grzybami.
Do kaszy wlej białe wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez kaszę, dolewaj stopniowo bulion.
Połącz kaszę z grzybami, dodaj łyżkę masła i starty ser. Całość dopraw solą i pierzem.
Przygotuj sałatkę.
Ogórka pozbaw nasion, posiekaj w półksiężyce. Seler naciowy pokrój w półplasterki, cebulę dymkę i rzodkiewki posiekaj. Połącz ze sobą warzywa i zalej przygotowanym wcześniej sosem - połącz ze sobą: posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Przepis z programu Pyszne 25