10.04.2017

Kaszotto grzybowe z sałatką

Składniki:
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g podgrzybków
  • 100 g prawdziwków
  • ok. 0,5 l bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 50 g twardego żółtego sera
  • natka pietruszka
  • sól
  • pieprz
Składniki na sałatkę:
  • 1 ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • 100 g selera naciowego
  • cebulka dymka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj podziel na dwie części.
Jedną część przysmaż na maśle z kaszą, a drugą z posiekanymi grzybami.
Do kaszy wlej białe wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez kaszę, dolewaj stopniowo bulion.
Połącz kaszę z grzybami, dodaj łyżkę masła i starty ser. Całość dopraw solą i pierzem.

Przygotuj sałatkę.
Ogórka pozbaw nasion, posiekaj w półksiężyce. Seler naciowy pokrój w półplasterki, cebulę dymkę i rzodkiewki posiekaj. Połącz ze sobą warzywa i zalej przygotowanym wcześniej sosem - połącz ze sobą: posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.




Przepis z programu Pyszne 25