Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1/2 marchwi
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/8 małego selera
- 1/2 gałązki selera naciowego
- 5 g suszonych borowików, wcześniej namoczonych w wodzie
- oliwa
- 1/2 liścia laurowego
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka pasty drożdżowej Marmite
- 1 łyżeczka passaty
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 0,35 l bulionu warzywnego
Obierz szalotkę i posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę razem z pokrojoną marchwią, selerem, pietruszką i grzybami. Dodaj zioła. Użyj garnek z szerokim dnem i umieść na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszaj. Smaż do czasu uzyskania złotego koloru. Dodaj wino i dżem porzeczkowy. Gotuj, aż się skarmelizują.
Połącz z mąką, pastą drożdżową, puree pomidorowym i octem. Wymieszaj porządnie. Następnie wlej bulion i zagotuj. Gotuj na małym ogniu do momentu kiedy się zredukuje
( odparuje część wody i sos zgęstnieje ).
Lekko ostudź. Wyjmij liść laurowy i ziele i zmiksuj. Na koniec przetrzyj używając sitka, drewnianej łyżki i dużego garnka. Trochę żmudny ten ostatni krok, ale wart zachodu. Sos staje się aksamitny i delikatny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz