27.04.2017

Wegetariańska pizza z "kurczakiem"

Kolejny przepis wykorzystujący mycoproteinę Quorn.

ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
dodatki:
  • 70 g Quorn meat free chicken
  • 50 g pieczarek
  • żółty ser - twój ulubiony w ulubionej ilości
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • ananas, dla tych którzy uważają, że kurczak z ananasem jest ok
  • oliwa
  • sól
sos:
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego ( passata )
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich lub dowolne świeże zioła
  • chili
  • sól do smaku

Na początku przygotuj sos, żeby miał czas ostygnąć.
Na oliwie podsmaż kilkanaście sekund czosnek z chili. Wlej przecier pomidorowy. Dodaj zioła. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą. Odstaw do przestygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto - rozmieszaj drożdże w letniej wodzie z cukrem. Kiedy się rozpuszczą i zaczną pienić, połącz je z mąką, solą i oliwą. Przygotuj elastyczne ciasto wyrabiając je ok 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.

Pieczarki posiekaj w plasterki, cebulę w półtalarki a ananasa w kosteczkę ( można też użyć ananas z puszki lub go ominąć ).
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze posmarowanej oliwą rozciągnij ciasto. Rozsmaruj na nim sos i ułóż kawałki Quorn, pieczarek, cebulę i ananasa. Oprósz odrobinę solą.  Rozrzuć pokrojony lub starty ser. Brzegi pizzy nasmaruj oliwą. Piecz około 15 minut.
 

Brak komentarzy: