ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 saszetka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g Quorn meat free chicken
- 50 g pieczarek
- żółty ser - twój ulubiony w ulubionej ilości
- 1/4 czerwonej cebuli
- ananas, dla tych którzy uważają, że kurczak z ananasem jest ok
- oliwa
- sól
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego ( passata )
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich lub dowolne świeże zioła
- chili
- sól do smaku
Na początku przygotuj sos, żeby miał czas ostygnąć.
Na oliwie podsmaż kilkanaście sekund czosnek z chili. Wlej przecier pomidorowy. Dodaj zioła. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą. Odstaw do przestygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto - rozmieszaj drożdże w letniej wodzie z cukrem. Kiedy się rozpuszczą i zaczną pienić, połącz je z mąką, solą i oliwą. Przygotuj elastyczne ciasto wyrabiając je ok 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
Pieczarki posiekaj w plasterki, cebulę w półtalarki a ananasa w kosteczkę ( można też użyć ananas z puszki lub go ominąć ).
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze posmarowanej oliwą rozciągnij ciasto. Rozsmaruj na nim sos i ułóż kawałki Quorn, pieczarek, cebulę i ananasa. Oprósz odrobinę solą. Rozrzuć pokrojony lub starty ser. Brzegi pizzy nasmaruj oliwą. Piecz około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz