2.05.2017

Wegańskie muffiny orzechowo-czekoladowe z sosem z marakui

Zapraszam na słodkie chrupkie muffiny z kontrastowym, kwaśnym sosem.

Składniki :
Suche:
  •     1/2 szkl. brązowego cukru
  •     1,5 szkl. mąki pszennej
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     1/2 łyżeczki soli 
  •     50 g gorzkiej czekolady vege
  •     3/4 szkl. zmielonych grubo orzechów włoskich i laskowych - proporcja dowolna
  •     1 łyżeczka przyprawy do piernika
Mokre:
  •     1/4 szkl. oliwy
  •     500 ml mleka migdałowego
  •     1 łyżka mielonego namoczonego siemienia lnianego ( czyli jajko :-)
Sos:
  • 3 owoce marakui
  • 4 łyżeczki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g miękkiego "masła" kokosowego

Jak zawsze przy muffinach jest szybko i banalnie.
Na początku siemię zalej 5 łyżkami letniej wody.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawę piernikową, czekoladę i orzechy ( u mnie 1:1 orzechy laskowe i włoskie ).
Wlej mleko i oliwę. Dodaj namoczone siemię. Dokładnie wymieszaj i przełóż ciasto do papierowych papilotek / foremek silikonowych do 2/3 wysokości. Najlepiej użyj 2-3 papilotek inaczej ciacha stają się kwadratowe.
Piecz ok 12-15 minut.

Kiedy nasze muffiny się pieką, można zająć się zrobieniem sosu.
Owoce przetnij na pół i wyciągnij miąższ do garnuszka, wsyp cukier. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu. Wlej sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z 1/4 szklanki wody i wlej do gorącej pulpy. Zagotuj, aż zgęstnieje.

1 komentarz:

Kinga pisze...

Smacznie wygląda! ;-)