Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 375 g
- 1 roztrzepane jajko
- 125 g miękkiego koziego sera
- 100 g serka philadelphia
- 1 ząbek rozgniecionego czosnku
- 2 łyżki mleka
- 200 g brokuła łodygowego ( ew. zwykłego )
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
- zest z połowy cytryny
Nasmaruj delikatnie jajkiem i piecz 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.
W międzyczasie zblanszuj przez 3 minuty brokuł. Odsącz, rozdrobnij i odstaw.
W niedużej misce wymieszaj: rozdrobniony kozi ser z serkiem, czosnkiem i mlekiem. Jeśli masz ochotę dopraw solą i pieprzem. Ja nie dodawałam.
Podpieczone ciasto nasmaruj masą serową, na wierzchu ułóż brokuł. Skrop oliwą i wstaw do pieca na kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu oprósz orzechami i skórką cytrynową.
Brokuł łodygowy smakuje w tej potrawie dużo lepiej. W ostateczności możesz użyć różyczki zwykłego brokuła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz