Składniki:
- 2 małe średnio dojrzałe awokado
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/4 cytryny
- mąka i bułka tarta do panierowania
- 1 jajko - do panierowania
- sól
- chleb na grzanki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry lub harissa
- jeśli masz ochotę pomidorki
- garść pietruszki lub kolendry
Awokado obierz i wypestkuj. Pokrój w paski. Oprósz solą i skrop cytryną.
W 3 miseczkach przygotuj rozbełtane osolone jajko, mąkę oraz bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi ziołami, do panierowania.
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni.
Na posmarowanej oliwą blasze ułóż awokado i piecz 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.
3 minuty przed końcem na blasze ułóż chleb, jeśli masz ochotę na tosty.
Serwuj z jogurtem wymieszanym z pikantną pastą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz