12.11.2017

Risotto z porem, krewetkami i wędzonym dorszem

Składniki:
  • 150 g ryżu arborio
  • 100 g krewetek
  • 200 g wędzonego dorsza
  • 75 g miękkiego serka np. philadelphia
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g pora
  • ok. 250 ml bulionu
  • biały pieprz
  • estragon
Podgrzej bulion.
Posiekaj por i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli wsyp ryż i podsmażaj ok 2 minut. Wlej porcję bulionu wymieszaj. Powtarzaj, aż ryż będzie robił się miękki. Wtedy dodaj obraną ze skóry i rozdrobnioną rybę. Po kilku minutach, pod koniec gotowania wrzuć krewetki i dodaj serek. Dopraw pieprzem, posyp estragonem. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia serka i gotowe. Możesz podać z parmezanem.
Pamiętaj, żeby bulion wlewać stopniowo i żeby nie rozgotować ryżu.
Risotto jest najlepsze świeże, zaraz po ugotowaniu.

Brak komentarzy: