12.06.2012

Hiszpańska zupa pomidorowa...


czyli chłodnik pomidorowo - ogórkowo - paprykowy z meksykańskimi plackami tortilla, które udają makaron.
Placki oczywiście niekonieczne chociaż razem smakuje ekstra.

Składniki:
  • 4 pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula 
  • 3 zgniecione ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sos tabasco
  • sos worcester
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • alternatywnie: pokrojone w paski 3 placki tortilla

Przygotuj i ostudź bulion.
Pomidory obierz ze skórki.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do blendera z bulionem i zmiksuj.
Dodaj sosy, ocet, oliwę, koncentrat i czosnek.
Gazpacho powinno się jeść mocno schłodzone.

Ja wrzuciłam do środka placki tortilla, ale oryginalnie nie znajdują się w tej zupie.

Brak komentarzy: