czyli chłodnik pomidorowo - ogórkowo - paprykowy z meksykańskimi plackami tortilla, które udają makaron.
Placki oczywiście niekonieczne chociaż razem smakuje ekstra.
Składniki:
- 4 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sos tabasco
- sos worcester
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- alternatywnie: pokrojone w paski 3 placki tortilla
Przygotuj i ostudź bulion.
Pomidory obierz ze skórki.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do blendera z bulionem i zmiksuj.
Dodaj sosy, ocet, oliwę, koncentrat i czosnek.
Gazpacho powinno się jeść mocno schłodzone.
Ja wrzuciłam do środka placki tortilla, ale oryginalnie nie znajdują się w tej zupie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz