Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 małe jabłko, pokrojone w kostkę
- 0,5 szklanki chudej śmietany
- 1,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie/
Na maśle podsmaż cebulę do miękkości. Dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia i wlej bulion.
Dorzuć jabłko i duś na małym ogniu 15 minut, aż jabłka się rozpadną, a sos będzie gęsty. Dodaj śmietanę i curry, dopraw solą i pieprzem.Połącz z brukselką i duś na małym ogniu jeszcze 5 minut.
To najlepsze danie z brukselką jakie w życiu jadłam. Powinno przekonać nawet brukselkowych wrogów. Najsmaczniejsze jest z pieczywem, ryżem lub kaszą o delikatnym smaku np jaglaną.
Przepis ze wspaniałego bloga vegetka.pl.