10.08.2012

Curry z brukselki

Składniki:
  • 0,5 kg brukselki
  • cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 małe jabłko, pokrojone w kostkę
  • 0,5 szklanki chudej śmietany
  • 1,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie/
Na maśle podsmaż cebulę do miękkości. Dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia i wlej bulion.
Dorzuć jabłko i duś na małym ogniu 15 minut, aż jabłka się rozpadną, a sos będzie gęsty. Dodaj śmietanę i curry, dopraw solą i pieprzem.Połącz z brukselką i duś na małym ogniu jeszcze 5 minut.

To najlepsze danie z brukselką jakie w życiu jadłam. Powinno przekonać nawet brukselkowych wrogów. Najsmaczniejsze jest z pieczywem, ryżem lub kaszą o delikatnym smaku np jaglaną.


Przepis ze wspaniałego bloga vegetka.pl.