27.08.2012

Krewetkowe sajgonki

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • 300 g krewetek pokrojonych
  • 1 por - biała część
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew 
  • 50 g dowolnych kiełków 
  • piana z 1 białka
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • papier ryżowy

Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Pokrój go na kilku cm fragmenty.
Na oleju podsmaż posiekanego pora. Następnie wrzuć drobno pokrojoną paprykę i marchew. Kiedy zmiękną połącz z rozdrobnionymi krewetkami. Smaż 3 minuty. Zdejmij z ognia. Ostudź.
Dodaj pianę z białek, sos sojowy i pieprz. Na koniec wymieszaj z makaronem i kiełkami.

Papier ryżowy namaczaj w ciepłej wodzie.
Na brzegu arkusza kładź farsz i zawiń ten róg, następnie zegnij oba brzegi do środka. Wtedy zawijaj środek.
Następnym razem umieszczę fotki z tego procesu, bo wg opisu sama raczej miałabym z tym problem.

Smaż na chrupko na BARDZO gorącym głębokim tłuszczu.

Konieczne jedz zaraz po upieczeniu zamaczając w sosie.
Warto podać z surówką z siekanej białej kapusty.

Brak komentarzy: