28.12.2012

Rogaliki waniliowe

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g mielonych orzechów
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wyrób na gładką masę.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie wysmaruj blachę masłem/margaryną i wyłóż pergaminem.
Najłatwiej brać małą porcję ciasta - jak 2 orzechy laskowe - uturlać z niej kulkę, z niej wałeczek i później zaginać rogi.
Ciasteczka układaj na blaszce.
Piec nagrzej do 180 stopni.
1 porcja piecze się około 12-15 minut - muszą się lekko zarumienić.
Gotowe, jeszcze ciepłe ciastka oprósz cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Z tej ilości ciasta powstaje ok 120 malutkich rogalików.

2 komentarze:

Olka pisze...

Fajny, prosty przepis na coś pysznego do herbaty :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Przyda się, bo będę robić na sylwestra:)