- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 70 g mielonych orzechów
- 1 żółtko
Ciasto wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie wysmaruj blachę masłem/margaryną i wyłóż pergaminem.
Najłatwiej brać małą porcję ciasta - jak 2 orzechy laskowe - uturlać z niej kulkę, z niej wałeczek i później zaginać rogi.
Ciasteczka układaj na blaszce.
Piec nagrzej do 180 stopni.
1 porcja piecze się około 12-15 minut - muszą się lekko zarumienić.
Gotowe, jeszcze ciepłe ciastka oprósz cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Z tej ilości ciasta powstaje ok 120 malutkich rogalików.
2 komentarze:
Fajny, prosty przepis na coś pysznego do herbaty :)
Przyda się, bo będę robić na sylwestra:)
Prześlij komentarz