1.05.2013

Kieszonki z ciasta francuskiego

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 camembert
  • 10 cm białej części pora
sos:
  • 3 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki wina
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
Żurawinę wsyp do miseczki i zalej winem. Odstaw na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ciasto rozłóż na blacie i wykrój kwadraciki - ja miałam 15 sztuk.
Posiekaj pora. Camembert pokrój w kostkę.
Na każdy kwadrat na środek połóż pora i ser. Rogi zawijaj do wnętrza. Mocno uciśnij środek połączenia, bo inaczej koperty rozejdą się podczas pieczenia.
Piecz 25 minut na blaszce wyłożonej pergaminem.
W rondelku podgrzej olej. Wrzuć żurawinę. Smaż 5 minut po czym dodaj czosnek. Po kolejnej minucie zdejmij z ognia. Wykładaj na świeżo upieczone ciasto.

      Przepis bierze udział w akcji Czas na ciasto francuskie.

Czas na ciasto francuskie

Brak komentarzy: