- 600 ml kefiru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- duży pęczek botwinki
- 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- 1 duży ogórek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- cukier
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny
Botwinkę dokładnie umyj i posiekaj drobno.
W garnku podgrzej 0,7 l lekko osolonej wody. Wrzuć botwinkę i gotuj około 10 minut. Wyłącz gaz i zostaw do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo.
Ogórka obierz, przekrój wzdłuż i usuń pestki i bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ja pokroiłam dzięki czemu w zupie jest coś chrupiącego.
Kefir zmiksuj ze śmietaną - chodzi o uzyskanie lekkiej konsystencji.
Do garnka z zimną botwinką dodaj kefir, ogórka oraz koperek. Dopraw solą, pieprzem, cytryną i cukrem.
Wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Podawaj z kostkami lodu.
Ogólnie nie lubię zimnej zupy ale dzisiaj zrobiłam wyjątek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz