12.06.2016

Tarta z rabarbarem

Składniki:
ciasto
  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki
  • 1 żółtko
  • 20 g cukru waniliowego
  • czubata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody 
 "masa"
  • 1/2 kg rabarbaru 
  • 2 łyżki cukru 

kruszonka
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • łyżeczka cynamonu 

Składniki ciasta szybko zagnieć. Włóż do lodówki przykryte talerzykiem lub folią żeby nie wyschło na 30-60 minut.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na minimum kwadrans.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmarowaną masłem blachę wyłóż ciastem i ponakłuwaj starannie widelcem. Wstaw do pieca na 15 minut.
Rozpuść masło w małym rondelku. Wsyp mąkę, cynamon i cukier i dokładnie wymieszaj.
Odsącz rabarbar ( sok wypij - jest pyszny ) i wyłóż na podpieczony spód. Na nim rozrzuć małe grudki kruszonki. Ponownie wstaw do piekarnika - ok 25-30 minut.

Ważne, żeby rabarbar był soczysty. Raz kupiłam troszkę mniej jędrny i tarta była sucha i gorzkawa.

Smacznego.


Brak komentarzy: