04.10.2016

Kluseczki dyniowe z ricottą

Składniki:
ciasto
  • 1 jajko
  • 1 średnia dynia Hokkaido
  • tymianek suszony 2łyżki
  • oliwa
  • ok 100 g mąki
  • 1 serek ricotta
  • sól
  • pieprz
  • rozpuszczone masło do polania
  • na wierzch parmezanowe wiórki
  • lubię zieleninę więc do masła trafiło troszkę kolendry
Dynię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój w łódeczki i ułóż na polanej oliwą blasze. Oprósz grubą solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz 40 minut w 180 stopniach.

Przestudzoną dynię zmiksuj i połącz z resztą składników.
W dłoniach formuj niewielkie kuleczki. Wrzucaj do lekko osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia.
Na talerzu połącz z tartym serem i polej masłem.

 

Brak komentarzy: