25.02.2017

Risotto z buraków

Potrawa, przy której bardzo musiałam się hamować, żeby nie zjeść całej zawartości garnka. Było ciężko...
Stanowczo jest to ilość dla 2 osób.

Składniki:
  • 100 g ryżu arborio
  • 3 małe ugotowane buraki ugotowane ze skórką 
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych podgrzybków namoczonych w wodzie
  • gałązka estragonu
  • 1 szklanka bulionu
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • duża łyżka masła
  • oliwa
  • sól 
  • pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wsyp ryż i wymieszaj. Praż przez moment i wlej wino. Następnie dodaj drobno posiekane grzyby razem z płynem, w którym się moczyły i część bulionu. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu około 10 minut  mieszając i stopniowo wlewając resztę bulionu.
W międzyczasie obierz buraki ze skórki i pokrój jak najdrobniej. Dodaj je do ryżu, wymieszaj i upewnij się, że ilość bulionu w potrawie jest wystarczająca. Po kolejnych 5 minutach ryż powinien być już wystarczająco miękki. Dodaj ser, masło i posiekany estragon. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.



Brak komentarzy: