23.04.2017

Zupa z małży

Fantastyczna aromatyczna zupa. Niestety nie udało mi się kupić świeżych małż w skorupkach :( Musiałam użyć mrożone. Mimo tego zupa jest pyszna.

Składniki:
  • 100 g obranych małży
  • 2 szalotki
  • 10-15 cm selera naciowego
  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • 50 ml wytrawnego wina
  • 70 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta szafranu

Podsmaż drobno posiekane szalotki i seler naciowy. Wlej bulion i wino. Wrzuć tymianek i szafran, zagotuj na dużym ogniu. Ujmij gaz, wrzuć małże. Gotuj na małym ogniu ok 3 minut. Dodaj śmietankę, koperek i cukier.
Podawaj z grzankami z bułki z masłem.
Smacznego.

Porcja dla 2 osób.

Brak komentarzy: