3.11.2017

Sałatka z kalafiora

Z cyklu wracam wieczorem z pracy i znowu jestem głodna, a w lodówce ugotowany kalafior czeka.

Składniki:
  • łyżka oliwy
  • 1/2 ugotowanego kalafiora
  • 3 łyżki sosu z tamaryndowca lub 1 łyżka pasty
  • 2 gałązki dymki
  • 2 małe pomidorki sałatkowe 
  • 2 garści mieszanki sałat z rukolą i roszponką
  • 30-50 g fety
  • jakieś pestki - w moim przypadku dynia, może być słonecznik, albo orzechy włosie czy laskowe

Posiekaj dymkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dodaj kalafior. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia. Dodaj sos. Smaż mieszając przez kilkanaście sekund.
W misce wymieszaj pokrojone pomidorki, sałatę i fetę. Dodaj lekko ostudzony kalafior.
I już... Słodko, chrupiąco i kwaskowato.
Do tego chlebek z masłem.

Brak komentarzy: