Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 300 g mozzarelli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz biały
- pęczek bazylii
sos:
- 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 białe papryki
- 4 ząbki czosnku
Pokrój bakłażana w 0,5 cm plastry i oprósz solą z obu stron. Odstaw na 30 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć rozgnieciony czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy zmięknie dodaj pokrojone pomidory.
Opłucz i osusz bakłażana. Ułóż plastry na posmarowanej oliwą blasze. Posmaruj wierzch oliwą.
Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut. Odwróć znów posmaruj plasterki i piecz kolejne 5 minut.
Pokrój mozzarellę w bardzo cienkie plasterki albo zetrzyj na grubych oczkach.
Upieczonego bakłażana włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalej sosem. Ułóż mozzarellę. Zrób jeszcze 1 warstwę. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Posyp posiekana bazylią. Piecz 5 minut.