26.05.2012

Bakłażan zapiekany z mozzarellą

Polecam połączenie z sałatką ryżową z tuńczykiem.

Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 300 g mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz biały
  • pęczek bazylii

sos:
  • 500 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 białe papryki
  • 4 ząbki czosnku

Pokrój bakłażana w 0,5 cm plastry i oprósz solą z obu stron. Odstaw na 30 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć rozgnieciony czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy zmięknie dodaj pokrojone pomidory.
Opłucz i osusz bakłażana. Ułóż plastry na posmarowanej oliwą blasze. Posmaruj wierzch oliwą.
Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut. Odwróć znów posmaruj plasterki i piecz kolejne 5 minut.
Pokrój mozzarellę w bardzo cienkie plasterki albo zetrzyj na grubych oczkach.
Upieczonego bakłażana włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalej sosem. Ułóż mozzarellę. Zrób jeszcze 1 warstwę. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Posyp posiekana bazylią. Piecz 5 minut.