Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g białej kapusty
- 400 g makaronu na łazanki
- olej
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- sól
- 6 ziaren pieprzu ziarnistego
- 4 liście laurowe
- szczypta mielonego kminku
- vegeta
Makaron ugotuj, żeby był miękki, nie al dente, w osolonej wodzie. W dużym garnku, najlepiej z nieprzywierającym dnem podsmaż pokrojoną cebulę na oleju. Dodaj pokrojone - styl dowolny - pieczarki. Podsmaż. Wrzuć drobno poszatkowaną białą kapustę i wlej ok. 100 ml wody. Dodaj przyprawy. Duś aż kapusta zacznie robić się miękka. Wtedy dodaj kiszoną kapustę - ja jej nie kroję i nie płuczę. Duś 5-10 minut. Na koniec dodaj makaron. Porządnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Najlepiej odstaw i na drugi dzień znów podgrzej i dopiero wtedy jedz. Im dłużej stoi tym lepiej smakuje.
Czasem dodaję parówki sojowe albo białą fasolę.