27.05.2012

Łazanki wegetariańskie

Czasem wiesz, że nie będziesz mieć czasu na nic. Nie masz szans na długie pichcenie. Polecam to danie. Z dnia na dzień coraz bardziej smaczne. Starczy dla 2 głodomorów na 2-3 dni.

Składniki:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g białej kapusty
  • 400 g makaronu na łazanki
  • olej
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • sól 
  • 6 ziaren pieprzu ziarnistego
  • 4 liście laurowe
  • szczypta mielonego kminku
  • vegeta

Makaron ugotuj, żeby był miękki, nie al dente, w osolonej wodzie. W dużym garnku, najlepiej z nieprzywierającym dnem podsmaż pokrojoną cebulę na oleju. Dodaj pokrojone - styl dowolny - pieczarki. Podsmaż. Wrzuć drobno poszatkowaną białą kapustę i wlej ok. 100 ml wody. Dodaj przyprawy. Duś aż kapusta zacznie robić się miękka. Wtedy dodaj kiszoną kapustę - ja jej nie kroję i nie płuczę. Duś 5-10 minut. Na koniec dodaj makaron. Porządnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Najlepiej odstaw i na drugi dzień znów podgrzej i dopiero wtedy jedz. Im dłużej stoi tym lepiej smakuje.

Czasem dodaję parówki sojowe albo białą fasolę.