- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki kolendry w ziarnach
- łyżeczka kurkumy
- sok z połowy małej cytryny
- brokuł podzielony na różyczki
- około szklanki wywaru warzywnego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżeczek zielonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól do smaku
Ugotuj brokuł w małej ilości osolonej wody.
Zeszklij posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oleju. W moździerzu utrzyj kumin, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i chili. Dodaj do cebuli i smaż razem stale mieszając, by nie przypalić przypraw. Dodaj soczewicę. Wlej bulion, tak aby przykrył soczewicę i w razie potrzeby w trakcie gotowania uzupełnij jego poziom. Gotuj, aż ziarna staną się miękkie. Oprósz danie mąkę kukurydzianą i bardzo dokładnie rozprowadź mieszając ( jeśli wsypiesz mąkę od razu będziesz mieć grudki ). Dodaj sok z cytryny, pastę curry, mleko kokosowe. Brokuły dołóż do soczewicy, wymieszaj dokładnie i gotuj 5 minut. Podawaj z ryżem.