28.04.2012

Curry brokułowe

Składniki:
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki kolendry w ziarnach
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z połowy małej cytryny
  • brokuł podzielony na różyczki
  • około szklanki wywaru warzywnego 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżeczek zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól do smaku

Ugotuj brokuł w małej ilości osolonej wody.
Zeszklij posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oleju. W moździerzu utrzyj kumin, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i chili. Dodaj do cebuli i smaż razem stale mieszając, by nie przypalić przypraw. Dodaj soczewicę. Wlej bulion, tak aby przykrył soczewicę i w razie potrzeby w trakcie gotowania uzupełnij jego poziom. Gotuj, aż ziarna staną się miękkie. Oprósz danie mąkę kukurydzianą i bardzo dokładnie rozprowadź mieszając ( jeśli wsypiesz mąkę od razu będziesz mieć grudki ). Dodaj sok z cytryny, pastę curry, mleko kokosowe. Brokuły dołóż do soczewicy, wymieszaj dokładnie i gotuj 5 minut. Podawaj z ryżem.