Są takie rzeczy, które mogłabym jeść ciągle. Jedną z nich jest lazania szpinakowa. Hmmm. Smacznego!!!
Składniki:
Składniki:
- starty ser żółty na wierzch
- 9 płatów lasagne
Farsz I:
- paczka liściastego szpinaku mrożonego
- 4-6 ząbków czosnku ( w zależności od upodobań )
- 5 łyżek masła
- sól
- pieprz
Farsz II:
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- olej
- sól
- pieprz
Na osobnej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Na kolejnej patelni podsmaż cebulę i drobno pokrojone pieczarki. Dopraw do smaku.
Kupując lasagne trzeba zwrócić uwagę, czy trzeba płaty wcześniej obgotować. Warto kupić takie, które nie wymagają wcześniejszej obróbki. Ja użyłam właśnie takich.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Wylej trochę sosu beszamelowego na dno
i połóż pierwszą warstwę płatów lasagne. Nałóż szpinak, na to pieczarki i sos. Teraz jeszcze raz - makaron - szpinak - pieczarki - sos. Górę posyp serem.
Całość zapiecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut z przykryciem. Ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 5 minut, żeby ładnie przyrumienił się ser.