26.04.2012

Kotleciki a'la falafel

Jak zrobić falafel nie mając ciecierzycy, bo się skończyła???
Zrobić kotleciki a' la falafel. Efekt bardzo udany.
Jednym ze składników tego dania jest pasta tahini, która może się jeszcze przydać, więc przepis podaję osobno. Można ją podobno także kupić, ale nie udało mi się jej znaleźć w sklepach. Poza tym domowe rzeczy zawsze są lepsze :-)

Składniki:
  • 150 g suchych ziaren soi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • szczypta sody oczyszczonej w odrobinie letniej wody - odstawione na 30 minut
  • chili
  • mąka kukurydziana - na wszelki wypadek
  • sól
  • pieprz
  • kmin
  • olej
  • 3 łyżeczki pasty tahini
  • sok z 1/2 cytryny

Namocz soję przez noc i ugotuj - ok.3,5 h pod przykryciem. Pilnuj poziomu wody, bo w tym czasie może zajść potrzeba by ją uzupełniać. Soję łatwo przypalić.
Ugotuj ziemniaka.
Przygotuj roztwór sody z wodą.
Zmiel ostudzoną soję, czosnek, cebulę, ziemniaka. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, roztwór sody. Przygotuj małe kuleczki, powinny być dość twarde - jeśli jest problem - dodaj mąki kukurydzianej, inaczej falafelki będą się rozpadać. Ułóż na blasze. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej dużą ilość oleju. Kuleczki koniecznie trzeba smażyć w głębokim, bardzo gorącym oleju. Dla próby wrzuć 1 kulkę. Olej powinien skwierczeć.

Falafel oczywiście oryginalnie jest z ciecierzycy.


Brak komentarzy: