23.05.2012

Smażona sałatka z kapusty pekińskiej z makaronem

Składniki:
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili - bardzo drobno posiekanej
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 5 łyżeczek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego - grube wstążki

Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
Drobno posiekaj kapustę pekińską. W woku rozgrzej olej z orzeszków. Wrzuć imbir, chili i czosnek na kilkadziesiąt sekund. Dodaj kapustę, wino ryżowe, sos sojowy, sok i miód. Kiedy kapusta lekko zmięknie wrzuć makaron. Polej olejem sezamowymi i posyp sezamem. Rozmieszaj - najlepiej dwoma dużymi widelcami.