- 300 g kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili - bardzo drobno posiekanej
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- 5 łyżeczek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 opakowanie makaronu ryżowego - grube wstążki
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
Drobno posiekaj kapustę pekińską. W woku rozgrzej olej z orzeszków. Wrzuć imbir, chili i czosnek na kilkadziesiąt sekund. Dodaj kapustę, wino ryżowe, sos sojowy, sok i miód. Kiedy kapusta lekko zmięknie wrzuć makaron. Polej olejem sezamowymi i posyp sezamem. Rozmieszaj - najlepiej dwoma dużymi widelcami.