23.05.2012

Ryba w cieście

Składniki:
  • 200 g ryby np dorsza

ciasto:
  • 1 małe ubite jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego  
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Pokrój rybę w kostkę 5-7 cm.
Rozgrzej olej na patelni / w woku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zanurzaj w cieście rybę.
Smaż na głębokim, gorącym tłuszczu 2-3 minuty.

Ja do tego przepisu użyłam pangi - bardzo chińsko - ponoć niezdrowo i nieekologicznie. Niestety lubię tę rybę. Ale pamiętajcie, żeby pangi nie jeść. Bo jest przykładem - pewnie jedynym na rynku - ryby toksycznej :-P. Lepiej już jeść mintaja.