20.05.2012

Smażony dorsz z młodą kapustą

Składniki:
  • 200 g dorsza ze skórą ( najlepiej niemrożonego )
  • sól 
  • zielony pieprz 
  • olej
-----------------------
  • 1 mała kapusta
  • 30 g masła
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz 
  • koperek

Rybę oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Poszatkuj kapustę. Wrzuć ją na roztopione masło. Dokładnie wymieszaj, żeby cała pokryła się tłuszczem. Kiedy już zmniejszy objętość podlej wodą i octem. Duś do miękkości - ok. 5 minut. Dopraw i posyp posiekanym koperkiem.
Rozgrzej olej i usmaż rybę - pamiętaj, żeby zawsze pierw kłaść stronę bez skóry.
Do tego młode ziemniaczki. Pycha.