---------------------------------------------
kotlety:
- 2 filety z dorsza
- 1 zielona cebulka
- 1 białko
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka curry
- szczypta chili
- sól
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na posmarowanej oliwą blasze połóż pokrojone w około 1 cm plasterki ziemniaki. Zwilż oliwą. Oprósz solą. Piecz 20 minut. Po tym czasie odwróć plastry na drugą stronę. Posyp tymiankiem i wstaw znów do piekarnika. Całość smażenia to mniej więcej 30 minut. Po prostu trzeba sprawdzać miękkość widelcem.
Zmiel rybę. Do miski dodaj posiekaną cebulkę, jajko i przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety. Rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
Próbowałam też kiedyś rozdrobnić rybę za pomocą ręcznego blendera, żeby nie brudzić maszynki do mięsa i żeby było szybciej - głupi pomysł - było dłużej i w końcu użyłam maszynki.
"Życie jest jak skrót. Im krótszy, tym cięższy do przebycia." cytaty.info
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz