18.08.2012

Kotlety rybne z pieczonymi słodkimi ziemniakami

Składniki:
  • 2 słodkie ziemniaki
  • tymianek
  • oliwa
  • sól 
---------------------------------------------
kotlety:
  • 2 filety z dorsza
  • 1 zielona cebulka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili
  • sól

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na posmarowanej oliwą blasze połóż pokrojone w około 1 cm plasterki ziemniaki. Zwilż oliwą. Oprósz solą. Piecz 20 minut. Po tym czasie odwróć plastry na drugą stronę. Posyp tymiankiem i wstaw znów do piekarnika. Całość smażenia to mniej więcej 30 minut. Po prostu trzeba sprawdzać miękkość widelcem.

Zmiel rybę. Do miski dodaj posiekaną cebulkę, jajko i przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety. Rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron, aż się zrumienią.

Próbowałam też kiedyś rozdrobnić rybę za pomocą ręcznego blendera, żeby nie brudzić maszynki do mięsa i żeby było szybciej - głupi pomysł - było dłużej i w końcu użyłam maszynki.

"Życie jest jak skrót. Im krótszy, tym cięższy do przebycia." cytaty.info

Brak komentarzy: