17.09.2012

Cannelloni z ricottą i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • makaron cannelloni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie
  • 1 opakowanie ricotty
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 kubeczek śmietany kremówki
  • 1 kubeczek śmietany 18%
  • 50 g parmezanu
  • 50 g wędzonego sera żółtego
  • 50 g dowolnego żółtego sera o łagodnym smaku
  • biały pieprz do smaku

Lekko wysmaruj naczynie żaroodporne.
Wymieszaj drobno starte sery ze śmietaną. Nie musisz tej masy solić, ale koniecznie dodaj pieprz.
Wylej troszkę sosu na dno naczynia.
Drobno posiekaj odsączone pomidory. Z ricotty, tuńczyka i pomidorów utrzyj w miarę gładką masę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotowaną masą nadziewaj rurki. Ułóż je ściśle obok siebie. Na wierzch wylej masę śmietanową
i dokładnie ją rozprowadź, żeby cały makaron był zakryty.
Zamknij naczynie i piecz 25-30 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij pokrywę naczynia.

Warto, żeby naczynie do zapiekania miało jak najmniej zaokrąglone rogi - łatwiej ułożyć makaron.
Kupując cannelloni ( podobnie jest z lasagne ) zwróć uwagę, czy musisz wcześniej makaron obgotować czy nie - taka informacja jest na opakowaniu.

Brak komentarzy: